Chronische pijn en het brein

Pijn voelen en het brein

​Uit recent onderzoek is gebleken dat pijn niet wordt gevormd in het lichaam maar ontstaat in de hersenen, het brein.
Ons lichaam stuurt dag en nacht allerlei signalen via ons zenuwstelsel naar dat brein.
Dit zijn vele duizenden signalen. En maar een deel van die signalen gaan over dreigende schade van het lichaam.
Als een signaal vaker is doorgegeven en het is niet als bedreigend beoordeeld komt het vaak niet eens bij het brein. Dan dooft het signaal onderweg al uit. En wordt er geen pijn gevoeld.
Maar als het wel de hersenen bereikt, wordt er in een deel van de hersenen bepaald of een signaal bedreigend is en als pijn ervaren moet worden. Dus in je brein ontstaat pas de pijn.
Als het brein onveiligheid ervaart, of het nu echt is of een aanname, dan worden signalen vaker als pijn beoordeeld. En als dit steeds vaker voorkomt kun je spreken van chronische pijn.

In het brein wordt bepaald of je pijn voelt. De functie van pijn is bescherming. Als je pijn voelt is er een reden om te beschermen.

Pijn voelen zonder schade

Er is een bekend voorbeeld van een werkman die een spijker dwars door zijn schoen heen kreeg. Hij had verschrikkelijk veel pijn en moest met sterke pijnstillers verdoofd worden om naar het ziekenhuis vervoerd te worden. De spijker werd daar uit de schoen gehaald terwijl de werkman verging van de pijn ondanks de pijnstillers. Maar nadat de schoen was uitgetrokken bleek dat de spijker precies tussen de tenen door was gegaan. De voet was geheel ongedeerd. De pijn was door het brein gecreëerd als bescherming. Hierdoor werd zo snel mogelijk actie ondernomen om weer veiligheid te creëeren. Het pijnalarm in werking.

De functie van pijn

Waarom heb je überhaupt pijn, wat is de reden?
De functie van pijn is bescherming. En wanneer je chronisch pijn hebt, moet er een reden zijn waarom het brein denkt dat er “bescherming” nodig is.
Het brein heeft geconcludeerd dat het nodig is en die conclusie berust bijna altijd op informatie uit het verleden.

Het brein concludeert of je pijn voelt maar ook al je emoties worden daar gecreëerd

​In het brein worden heel veel processen aangestuurd​. Hormoonhuishouding, bloedsomloop, spijsvertering, temperatuurregulatie en natuurlijk de pijnsensatie.
De hersengebieden die over het ervaren van pijn gaan, worden gezamenlijk de neuromatrix genoemd.
Hier worden vele signalen beoordeeld en vervolgens vertaald naar fysieke sensaties zoals  pijn of niet, koud of warm, snelle hartslag of rustig, kippenvel, honger, koorts maar ook signalen zoals emoties of onrustige gedachten hebben.
Dit wordt in het brein, bewust maar veelal onbewust, beoordeeld op basis van wat we in ons leven aan eerdere ervaringen hebben gehad.

Als je je nog nooit aan een houtkachel hebt gebrand is dat geen bedreigend ding maar heb je daar ooit een akelige brandwond door opgelopen of heb je een moeder die constant overbeschermend is voor jou, dan is het in ene een heel ander verhaal. En dat allemaal op basis van fysieke en emotionele ervaringen uit het verleden.

Pijn is dan ook altijd subjectief


Niemand weet hoe een ander pijn voelt. Sommige mensen hebben wat vaak een “hoge pijngrens” genoemd wordt en kunnen zonder verdoving de tandarts zijn werk laten doen. Voor anderen is soms de aanraking op de huid al teveel.
Je bent zo niet geboren maar dit ontstaat in de loop van ons leven.

Het ontstaan van chronische pijn en de wijze waarop we de wereld nu en vroeger ervaren, zijn dan ook nauw met elkaar verbonden. Je brein bepaalt op basis van jouw verleden hoe je de wereld nu ervaart. En daarom zou het kunnen dat bij jou dit “pijnalarm” nu altijd aanstaat terwijl er allang geen reden (meer) is.

Hier!!!!! vind je alle informatie over de behandeling van Praktijk OntSpanJe bij chronische pijn.

× Hoe kan ik je helpen?