Prikkelbaar darm syndroom (PDS)

Waarschijnlijk heb je al langer last van je darmen en heb je al diverse onderzoeken, medicatie en diëten geprobeerd om je klachten te stoppen of op zijn minst te verbeteren. Misschien heb je al de diagnose PDS. En hoor je steeds vaker het advies, leer er maar mee leven, accepteer het gewoon.

En de kans is groot dat je gemerkt hebt dat stress een negatieve invloed heeft op je darmklachten.
Soms weet je meteen wat de stress heeft veroorzaakt en soms ook niet en wordt je overvallen door je klachten. Veel mensen hebben dan ook last van chronische stress en dat is heel onopvallend en daardoor veel lastiger te ontdekken wat de trigger is. Ze zijn zich niet eens bewust van de stress.

Maar het feit dat jouw darmen uit balans blijven ondanks dat er geen goede verklaring gevonden is  en na alles wat je allemaal al geprobeerd hebt, geeft aan dat er een andere factor is die meespeelt.

Er zitten heel veel zenuwcellen in je darmen en als je zenuwstelsel overprikkeld is geraakt door aanhoudende triggers/stress dan kunnen er verkeerde signalen naar het brein gestuurd worden.
En wordt er door het brein weer verkeerde signalen teruggestuurd. En zo ontstaan er verstoringen die uiteindelijk klachten veroorzaken die niet verklaarbaar lijken te zijn.

Je stress wordt zeker veroorzaakt door het hebben van de klachten zelf.
Maar vaak spelen bij mensen met PDS ook andere factoren.
Vaker wel dan niet zijn mensen geneigd tot heel graag voor anderen willen klaar staan, perfectionisme, moeite hebben met het bewaken van grenzen of het uiten van emoties. Bij de een wat meer dan de ander. Het zijn oude patronen die onbewust zijn geïnstalleerd maar die nu wel vaak aanleiding geven tot stress.

Hypnotherapie is uitermate geschikt om via het onderbewuste die patronen, overtuigingen en emoties die nu aanleiding geven tot stress, de trigger van jouw klachten, te veranderen, zodat ontspannen makkelijker wordt. Hierdoor kan het zenuwstelsel weer tot rust komen, en het zelf herstellend vermogen van het lichaam weer worden geactiveerd. Daardoor komen processen weer in balans.

Om naast de aanpassing van dieet ook deze andere oorzaak aan te pakken is hypnotherapie een bewezen methode.
Hier kun je er meer lezen of bij de belangenvereniging voor PDS, en dit onderzoek en deze pagina geeft veel informatie over de combinatie PDS en hypnotherapie en waarom het zo’n goede keuze is.

Sinds kort ben ik de samenwerking aangegaan met Marjolijn Hut van Praktijk Alwes.
Marjolijn is geen standaard diëtiste, maar eentje die zich naast haar uitgebreide kennis over voeding  heeft gespecialiseerd in onder andere het prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Want voeding en darmen zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en de inzichten veranderen nog regelmatig.  Voor mensen met PDS bestaat er geen standaard dieet en daarom levert Marjolijn maatwerk. Voor de juiste voeding ben je bij Marjolijn dus in uitstekende handen.
Daarnaast is inmiddels uit onderzoek gebleken, dat het zenuwstelsel van mensen met PDS overprikkelt is geraakt en dat hypnotherapie een hele goede keuze is om die overprikkeling te verminderen. Dit heeft invloed op het spijsverterings- en hormoonstelsel, het immuunsysteem en je gemoedstoestand (emoties en gedrag) en daarmee ook op de hoeveelheid pijn en andere klachten. Net als  bij andere aanhoudende pijnklachten dus.
En daarom hebben Marjolijn en ik besloten om mensen gezamenlijk te begeleiden, ieder vanuit onze eigen expertise, om zo de best mogelijke uitkomst voor onze cliënten te helpen realiseren. Voor meer informatie over Marjolijn kun je haar website raadplegen.

Dus als jij openstaat voor een andere aanpak die gemiddeld 5 sessies bevat dan kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen en kunnen we kijken waar jij nu staat en of ik jou kan helpen.

× Hoe kan ik je helpen?