Wat is chronische pijn?

Chronische pijn klinkt als levenslange pijn, alsof het nooit meer weg gaat. Maar wat is chronische pijn nou eigenlijk?
De definitie is pijn die meer dan 3-6 maanden aanhoudt.
En helaas is vaak het advies van artsen: leren leven met de pijn. En het is niet alleen de pijn maar ook de beperkingen. Slecht slapen, niet sporten en/of moeizaam bewegen, sociaal leven wordt verkleind door niet mee kunnen doen, hobby’s opgeven, vaak ook werk opgeven. Soms houden relaties geen stand en worden mensen met chronische pijn depressief. Dus er mee leren leven is een heel moeizame zoniet bijna onmogelijke opgave. Het is geen leven meer maar overleven. Gelukkig is er in veel gevallen een andere opties.

Hoe voel je pijn?

​Uit recent onderzoek is gebleken dat pijn niet wordt gevormd in het lichaam maar ontstaat in de hersenen. Ons lichaam stuurt dag en nacht allerlei signalen via ons zenuwstelsel naar ons brein.
Dit zijn vele duizenden signalen. En maar een deel van die signalen gaan over dreigende schade van het lichaam. Als een signaal vaker is doorgegeven en het is niet als bedreigend beoordeeld komt het vaak niet eens bij het brein. Dan dooft het signaal onderweg al uit. En wordt er geen pijn gevoeld.
Maar als het wel de hersenen bereikt, wordt er in een deel van de hersenen bepaald of een signaal bedreigend is en als pijn ervaren moet worden. Dus in je brein ontstaat pas de pijn.
Als het brein onveiligheid ervaart, of het nu echt is of een aanname en er dus kans op schade is, dan worden signalen vaker als pijn beoordeeld.

Spijker gaat door de schoen. Het brein van de drager concludeert dat er schade is en creëert pijn.  De pijn dient als beschermer. Er wordt actie ondernomen om de onveiligheid zo snel mogelijk weg te nemen.

Pijn voelen of niet?

Er is een bekend voorbeeld van een werkman die een spijker dwars door zijn schoen heen kreeg. Hij had verschrikkelijk veel pijn en moest met sterke pijnstillers verdoofd worden om naar het ziekenhuis vervoerd te worden. De spijker werd daar uit de schoen gehaald terwijl de werkman verging van de pijn ondanks de pijnstillers. Maar nadat de schoen was uitgetrokken bleek dat de spijker precies tussen de tenen door was gegaan. De voet was geheel ongedeerd. De pijn was door het brein gecreëerd als bescherming. Hierdoor werd zo snel mogelijk actie ondernomen om weer veiligheid te creëeren. Het pijnalarm in werking.

De functie van pijn

Waarom heb je überhaupt pijn, wat is de reden?
De functie van pijn is bescherming. En wanneer je chronisch pijn hebt, moet er een reden zijn waarom het brein denkt dat er “bescherming” nodig is. Het brein heeft geconcludeerd dat het nodig is en die berust bijna altijd op informatie uit het verleden.

​In het brein worden heel veel processen aangestuurd​. Hormoonhuishouding, bloedsomloop, spijsvertering, temperatuurregulatie en natuurlijk de pijnsensatie.
De hersengebieden die over het ervaren van pijn gaan, worden gezamenlijk de neuromatrix genoemd.
Hier worden vele signalen beoordeeld en vervolgens vertaald naar fysieke sensaties zoals  pijn of niet, koud of warm, snelle hartslag of rustig, kippenvel, honger, koorts maar ook signalen zoals emoties of onrustige gedachten hebben.
Dit wordt in het brein, bewust maar veelal onbewust, beoordeeld op basis van wat we in ons leven aan eerdere ervaringen hebben gehad.

Als je je nog nooit aan een houtkachel hebt gebrand is dat geen bedreigend ding maar heb je daar ooit een akelige brandwond door opgelopen of heb je een moeder die constant overbeschermend is voor jou, dan is het in ene een heel ander verhaal. En dat allemaal op basis van fysieke en emotionele ervaringen uit het verleden.

Pijn is dan ook altijd subjectief
Niemand weet hoe een ander pijn voelt. Sommige mensen hebben wat vaak een “hoge pijngrens” genoemd wordt en kunnen zonder verdoving de tandarts zijn werk laten doen. Voor anderen is soms de aanraking op de huid al teveel.
Je bent zo niet geboren maar dit ontstaat in de loop van ons leven.

Het ontstaan van chronische pijn en de wijze waarop we de wereld ervaren en ons verleden hebben ervaren, zijn dan ook nauw met elkaar verbonden. Je brein bepaalt op basis van jouw verleden hoe je de wereld nu ervaart. En daarom zou het kunnen dat bij jou dit “pijnalarm” nu altijd aanstaat terwijl er allang geen reden (meer) is.

De chronisch pijn behandeling van Praktijk OntSpanJe

Het is een zoektocht om te bekijken wat er specifiek bij jou een rol speelt voor het aanhoudende afgaan van dit pijnalarm. Want je lichaam is niet kapot is uit onderzoek gebleken. Of er zijn alleen afwijkingen gevonden die ook voorkomen bij mensen die er geen pijn van hebben. Kortom, fysiek is er geen verklaring waarom je nu nog pijn zou voelen en toch voel je die heel erg fysiek en verbeeld je je die ook niet!
Maar doordat je nu begrijpt dat je brein daarvoor verantwoordelijk is, ligt ook daar de oplossing.

De therapie berust op een aantal pijlers:
Begrijpen hoe pijn werkt, en aanvaarden dat er geen fysieke reden is voor je pijn.
Uitzoeken waar de pijncyclus is gestart en het verloop om duidelijkheid te krijgen over welke factoren een rol kunnen spelen.
Een karakterschets maken zodat duidelijk wordt welke eigenschappen en overtuigingen een negatieve invloed hebben op het in stand houden van het “pijnalarm”.
Door o.a. hypnotherapie, systemisch werk, aromatherapie blokkades uit de wegruimen zodat er ruimte is voor transformatie.
Je brein leren dat er geen bedreigende situatie meer is en de pijn dus niet meer nodig is om jou te beschermen.
Een duurzame verandering creëren.
Een toolbox samenstellen met technieken zodat zodra er nieuwe triggers, stressvolle situaties voorbij komen je weet hoe je op de ingeslagen weg blijft.​

  • Begrijpen hoe pijn werkt, en aanvaarden dat er geen fysieke reden is voor je pijn.
  • Uitzoeken waar de pijncyclus is gestart en het verloop om duidelijkheid te krijgen over welke factoren een rol kunnen spelen.
  • Een karakterschets maken zodat duidelijk wordt welke eigenschappen en overtuigingen een negatieve invloed hebben op het in stand houden van het “pijnalarm”.
  • Door o.a. hypnotherapie, systemisch werk, aromatherapie blokkades uit de wegruimen zodat er ruimte is voor transformatie.
  • Je brein leren dat er geen bedreigende situatie meer is en de pijn dus niet meer nodig is om jou te beschermen.
  • Een duurzame verandering creëren.
  • Een toolbox samenstellen met technieken zodat zodra er nieuwe triggers, stressvolle situaties voorbij komen je weet hoe je op de ingeslagen weg blijft.​

De pijn zal gaan verminderen en waarschijnlijk ook verdwijnen. Je gaat merken dat jij invloed hebt op je pijn. Hoeveel dit zal zijn is helaas van tevoren niet te voorspellen doordat er veel factoren meespelen. Veel heeft te maken met je verleden, je bereidheid om naar jezelf te kijken en te reflecteren hierop. En je vastberadenheid om het proces aan te gaan.
Natuurlijk sta ik je hierin bij. Ik leer je technieken zodat jij jezelf leert ondersteunen en je zelfredzaam wordt en je toekomst met vertrouwen tegemoet kunt gaan.

Plan via deze link een verkenningsgesprek in zodat we kunnen bespreken of jij mijn hulp kunt gebruiken.

× Hoe kan ik je helpen?